Cuz I thought these quotes make my blog looks a bit fancy... and why not;)

a r c h i v e

Saturday, May 21, 2016

Temuduga Farmasi UiTM Puncak Alam

Assalamualaikum.. muahaha berbulanj tak update.. malas dah nak update sebenarnya. tapi nak share pengalaman sikit kat "adik2".. cehhh.. adik sangat.. pffft

Okay, fyi, batch aku untuk 2016 intake farmasi ni first kene interview for the intake.. and iv aku dah habis tadi.. alhamdulillah okay je..

IV dekat FF2 tingkat 2.. tapi memula ada taklimat dulu kat DK10 FF4. Dia explain la how the flow is going to be.. sebab kitorang kan first batch.. memang blur gila tak tahu any hint..

Aku datang dengan ber-prepare-kan beberapa kajian laa. hahahah..



Nanti dia akan bahagikan kau into groups of 6..  siapa dapat first session boleh balik awal.. hahaha.. Okay so, basically there were 6 stations. 2 stations are for you to rest, and 4 stations for interview stations. Each station is for one applicant only.. Meaning while 4 orang baca soalan and got interviewed, dua orang akan rehat..Nanti dia akan bagi kau headphone beat, haa dengau la lagu puas-puas for 7 minutes. while the rest akan baca soalan for 2 minutes and face the interviewer for 5 minutes,. Got it? Takyah risau... nanti dia explain jugak.. aku just bagi rough idea hows its go9ing to be.. cause i was very blurr sbb tak dapat gambaran iv dia cemana..

Thehn kau akan rotate pulak dengan 5 orang yang lain tu... rotate punya rotate sampai kau jumpa ke empat-empat interviewer tu.. Satu intervbiew satu main soalan.. Then kalau still ada masa dalam 5 minit tu, kau cakap jela. jangan tak bercakap or else dia tanya kau kene jawab. kan lagi susah.. arraso?

Main Soalan? Soalan basic je dia tanya..
1- Why do you want to be a pharmacist? / What you know about pharmacy?
bila dia tanya apa yang aku tahu, aku sebut je nama nama ubat and tokoh-tokoh islam yang aktif dalam bidang farmasi macam Al-Razi, Ibn Sina.. haaa gittew...
2- What qualities/values should a pharmacist have? [this station test my Communication Skills]
3- If you are given 2 offer, one is to study local of your field of choice and one is to study overseas in a field of not your choice, what would youdo? [this tests my Critical thinking]
4- If there is a man smoking, and a lady with a baby, what would you do? [test my Ethic/moral values]

So nanti setiap station kau kene bagi borang yang dia akan beri masa kau mula-mula datang. Kat borang tu ada tulis critical thinking ke communication skill ke..So kau kene bijak la, bila kau pergi station untuk communication skill, sila lah petah berkata kata. Kalau station ethics/moral value, tunjukkan sikit kesedaran sivik yang kau ada. haa gittew...

And station untuk communication skill tu wajib in English. Tstaion lain boleh in BM if you want. tapi kalau kau speak in English maybe dapat impress the interviewer a bit more la compare to applicants yg speak malay kan.. :)

Sorry ;kalau serabut.. Aku malas sebenarnya nak update blog ni.. ahhaahaha tapi saje nak share sikit pengalaman.. hehehe kalau nak tanya apa-apa just leave a comment, inshaAllah aku reply :)
Result IV nnt sama lah keluar August nanti.. ;) Byeeee

2 comments:

  1. Hi! Nak tanya, untuk dapat interview result kena 3.5 and above eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikut syarat kelayakan uitm, yup kene >3. 5 😊

      Delete