Cuz I thought these quotes make my blog looks a bit fancy... and why not;)

a r c h i v e

Tuesday, December 23, 2014

Program Selangkah ke Jepun

Tarikh Permohonan telah pun tutup ye pada 20 Disember yang lepas :)

Hello Assalamualaikum... Hehehe, ok gini, selaku pelajar lepasan SPM 2014 yang fresh ini, haaa, abang gue punyalaaah semangat suruh tengok sana, tengok sini, carik biasiswa yang boleh kita apply..





Siap suruh ayah beli Berita Harian setiap hari sebab dalam akhbar tu banyak iklan biasiswa. oh, The Star pun ada jugak.

Al-Kesahnye, abang aku terjumpa satu advertisement kat BH. Biasiswa MARA yang akan taja kite ke Jepun chuolz study engineering.

Aku tak sure lah aku punya ni program apa sebab main tibai je sent application. Hikhik.. And pagi tadi nak check phone, kot kot SSDC Driving School mesej cakap Lesen L dah siap, sekali, mesej lain yang aku dapat.

"TAHNIAH blablabla" yaaa, dapat tawaran temuduga.

Nasib baik lah Ahad. Bikosh Sabtu ni kakak gua kahwin. Huaaaa, Kalau tak melepas lah peluang nak Ke Jepun
So, start lah aku google MJHEP/JAD punya interview apa semua. Fakta Jepun and so on.

But still, aku tak sure, mengikut apa yang aku google, dorang pergi interview MJHEP/JAD ni untuk belajar 3 tahun di Malaysia and 2 tahun di Jepun.

Tapi, yang aku apply ini katanya, Kursus Pendek selama 6 minggu belajar bahasa Jepun & budaya mereka. '

Jadi selama 6 minggu tu adakah aku belajar di MARA Japan Industrial Institute (MJII) di Selangor atau aku fly ke Jepun belajar di sana kemudian baru dipertimbangkan untuk sambung tawaran biasiswa Akademik tahun 2015/2020 ??

Oh My God, aku tak faham. Hahaha, apa-apa pun, can't wait for the interview. 1st time kot interview kat Hotel 5 Star pulak tuu.. Mahsyukkk~ hehehe..

Wish me luck.. :)
*Khamis ni kena buat bunga rampai, masak telur rebus. Kakak nak kahwin oiii..*


7 comments:

  1. ahah besnya dpt p jepun! eh ehh akak wana nak kawen ek weekend ni? slmt pengantin baru hehe


    mekaseh follow blog kiteww. dah follow yours too =D
    http://ana-mizu.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. interview je duluu.. insyaAllah kalau ade rezeki..hihihihi.. thank youuu.. :) blog awak cantik tauu.. hihihi

      Delete
  2. hai wana..yg program saya di blog masturamuslimah.blogspot.com tu bukan program homestay selangkah ke jepun selama 6 minggu tu..tu program baru MJHEP.saya bekas pelajar di Mara Japan Industrial Institute..program selangkah ke jepun selama 6 minggu tu belajar di MJII..Pihak YPM akan dedahkan bahasa dan budaya jepun..lepas result spm keluar..ada interview utk program JAD 3 tahun diploma di MJII 2 Tahun degree di jepun..harap dapat membantu..kalau ada apa2 nk tanya bole je email saya..ganbatte ne!!Semoga berjaya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh.. membantu sangat... terima kasih... hihi, patutnya interview itu hari ni, tapi tak dapat pergi. and pihak YPM bagi 2nd chance iv Selasa ni.. huhu.. harap dapat.. terimakasih ye kak. :)

      Delete
  3. good luck dear & congrates semoga berjaya :)

    ReplyDelete