Cuz I thought these quotes make my blog looks a bit fancy... and why not;)

a r c h i v e

Monday, December 16, 2013

Bedak Sejuk Orang Kampung.


Hello ape kabauuu!!!??
Okay, so straight to the point, cuz I need to study after this. *Rabu got test biology meh*

Sooooo... There is someone asked me about bedak sejuk..
see.. some asked okaaay.. jgn takk cayeee :P :P
 And that someone is my bff gegurlss~ Ummeyymeyymeyyyyy.. ^^ Ssup Ummey? hehehe.. If you follow my instgram, I updated a picture of me wearing bedak sejuk capuk capuk few days ago.
Instagram ^^ ngehehe.. [ig: wana_rayy]
 So let me tell you about bedak sejuk. Its bedak. Yep.. You can either beli dekat kedai or make it on your own.. hehe.. kalau nak beli dekat kedai. Tak banyak kedai yang jual bedak sejuk sekarang ni cuz people nowadays guna mask je.

I used garnier masked, shiseido masked for blemish clearance but they seems like not worked. I also used Black Pearl from My Beauty Diary for lightening my skin and it seems to work but it whitens my skin only for hours then kulit aku jadi kuning langsat semula.. :<

Siapa tinggal area Jasin, mari lah ke Kedai Orang Kampung di belakang TenTen Jasin itu.. Korang boleh dapatkan bedak sejuk kering yang perlu dicampur air atau pun bedak sejuk yang berbentuk liquid dekat kedai tu. But aku guna bedak sejuk kering sebab bagi aku yang berliquid tu mesti ade campuran kimia supaya ia tahan lebih lama. *It just my tanggapan* hehehe..

Siapa tinggal are Bemban dan ke atas? Bolehlah dapatkan di mana-mana Mydin berdekatan dan carik kedai Jamu. Kompem ade bedak sejuk kot.

I guna jenama MAKMUR.. Soo, my skins sangatlah aman dan makmur bila memakainya. This is how the bottle looks like:

Only RM3.50 okey? Sooo murahh.. Tahu tak macam mana nak guna?
Ibu said, orang dulu-dulu selalu suruh anak dara pakai bedak sejuk supaya kulit cantik. Ibu dulu selalu pakai katanya sampaikan ada nyonya cakap cina dengan dia. Hahaha. *Putih sangat tu* Itu yang menyebabkan aku pun nak cuba bedak sejuk ni.

1- Ambil 3/4 butir tu. Campurkan dengan air suhu bilik. Jgn air sejuk, takut dia berketul. Aku ambil air tapis room temperature sebab takut air paip tak cukup bersih and contain germs.
*Jangan bancuh pekat2 kalau nak dibawa tidur sebab ia akan tegang dan boleh buat muka kita cepat berkedut kata nenek aku.
Hengko nak cuba yang hot water pun boleh. MUAHAHAHAHA
Soo.. I have used this bedak sejuk for bout 3/4 days. And I think my parut jerawat dah pudar sikit. Rasanya lah.. Hahaha.. Bestnya pakai bedak sejuk ni, kita boleh pakai beberapa kali seminggu, malah boleh juga dipakai sepuloh kali SEHARI! hahaha... Tak perlu bilas okey?

Kalau nak pakai berjalan pun boleh. Just pakai nipis2, then bila dah kering, kita sapukanlah base powder yang kita selalu guna. ^^

And this is my looks after wearing bedak sejuk for few days.. ngehehhehe..
No filters! Still ada ruam kecil-2 tapi rasanya macam dah berkurangan.
So.. ada yang tak nak beli? Boleh buat sendiri. Google je resipi bedak sejuk. Confirm banyak keluar... Goodluck ;)

8 comments:

  1. Mmerlukn ayam kampung hubungi 0133478363(amer).
    Lokasi banting/dengkil..

    ReplyDelete
  2. Har har har .. menarik . da lama saia ta guna bedak sejuk ni . tq 4 sharing Kak Saf .

    ReplyDelete
  3. dulu rajin pakai skrg da malas hehehe

    ReplyDelete
  4. bedak sejuk kalau picitkan sikit limau nipis sikit. lagiiii heaven rasa. tambah kalau ada jerawat yang dah pecah2. meletop2 rasa kulit muka. tapinya tak boleh la amalkan selalu dengan limau nipis ni ehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah yeke ?? baru tahu tips ni... bolehlah try nanti.. hehe.. tq sharing :)

      Delete
  5. wah baguss jaga kecantikan dari muda=)

    ReplyDelete